Vattenlek i shoppingcenter – del 1

Vattenland är inte nödvändigtvis en byggnad för sig eller ett avspärrat område dit man enbart åker för just den aktiviteten, nu för tiden finns de i anslutning till andra platser. I Sverige har vi ett antal vattenrutschkanor som finns tillgängliga vid Nynäshamns havsbad, självklart är det inte gratis om man vill åka dessa, men de lockar nog fler åkare tack vare sitt läge. Barn som ser detta tjatar förmodligen öronen av sina föräldrar tills de får ta den där turen i kanan som ser så lockande ut. Men det är inte ens kopplingen till vatten som behövs idag för att man ska kunna slå upp ett vattenland.

Barn behöver en rastplats

Köpcentrum har för det mesta en avdelning för barnen att springa av sig, ett litet lekland i miniformat eller en lekhörna där uttråkade och rastlösa ben kan få utlopp för fantasi och energi. IKEA förstod tidigt att barn inte gillar det här med shopping riktigt lika mycket som dess föräldrar gör, därför skaffade de lekland där barnen kunde få vara under tiden som föräldrarna gick genom varuhuset och fick bocka av shoppinglistan. Även varuhus som Gekås, där man faktiskt spenderar fler timmar, har anammat denna metod och har skaffat lekland. Men det finns ställen som tar det steget längre.

Shopping och nöje

I Kanada finns det tredje största varuhuset i världen, beläget i Edmonton, Alberta är detta Nordamerikas största. Med en yta på 570 000 kvadratmeter var det inte billigt att bygga detta gigantiska köpcenter, med 800 affärer och service butiker kan timmarna snabbt flyga förbi här inne. Men man har här tänkt på allt, för uttråkade barn, ja vuxna också, finns det ett nöjesfält man kan roa sig på året om. Med tanke på att detta är en hockey nation finns så klart även en isrink där man kan ta sig en tur på skridskor, denna rink har till och med sett träningar från Edmonton Oilers. Men mest imponerande är nog ändå det vattenland som finns här.

Världens största

I ett köpcentrum har man lyckats bygga Nordamerikas största äventyrsbad inomhus på 20 000 kvadratmeter, här kan man hitta den allra största vågmaskinen i världen. I området med vågmaskiner finner man hela 6 maskiner som alla har två paneler var, tillsammans kan de med hjälp av 1500 hästkrafter generera vågor som kan bli upp till 2 meter höga. Man kan tänka sig att ett köpcenter skulle kompromissa på vattenrutschkanorna, men så är inte fallet. Här kan man hitta Sky Screamer, en 23,8 meter hög vattenrutschkana som är känd för sin snabbhet. Dessutom finns en högre sådan, Twister är med sina 25,3 meter parkens högsta bana. Man har självklart sett till så det finns lekbassänger för de mindre barnen också, och för den som inte vill spendera tiden i vattnet kan man istället njuta i en solstol på sidan av bassängen. För den våghalsiga kan man dessutom för en extra slant bege sig till Bungee Tower, här kan man bungyjumpa rakt över till den stora vågbasängen. Hur många shoppingcenter kan erbjuda en lika intensiv spänning som det?