Världens äldsta vattenland

Världens äldsta vattenland

Ett vattenland eller ett äventyrsbad som det också kallas är en stor anläggning med vatten och olika aktiviteter. Det kan finnas bland annat pooler, vattenrutschkanor och simbassänger. Ett av världens första vattenland, som grundades år 1985 heter ”World Waterpark” och det ligger i Kanada. Äventyrsbadet öppnades 1986 för allmänheten och står än idag. World Waterpark har sedan dess haft många besökare och får plats med 5000 gäster. Den största bassängen, som också är en av världens största simbassäng rymmer hela 12,5 miljoner liter vatten.

Tidigare hade World Waterpark även något som kallas ”Blue Thunder vågpool”. Med hjälp av olika paneler så kan man tvinga fram vågor i poolen. Det stängdes dock ner eftersom det gjorde mer skada än nytta. Vågorna var så starka och människor skadade sig på de, men det används dock ibland. Främst efter stängning då en del klubbar använder sig av poolen för till exempel surfing. I september 2018 genomgick parken en totalrenovering, där man satte upp nya skyltar, renoverade badhytter och badrum, samt ett nytt golv. Renoveringen kostade 2,5 miljoner dollar. För första gången någonsin så fick tyvärr World Waterpark stänga igen sina portar år 2020 på grund av Covid-19-viruset som spred sig världen över, men har förhoppningar om att öppna snart igen.

Skara sommarland

Ett annat mycket populärt och känt vattenland är Skara sommarland. Det grundades år 1984 och är ett av Skandinaviens största äventyrsland. Skara sommarland ligger i Sverige och gästas av 300 000 gäster varje år. I parken finns det inte bara vattenattraktioner utan även åkattraktioner och det är det som gör parken så speciell och populär. Det är en kombination av ett vattenland och en nöjespark, som är perfekt för barn och barnfamiljer. Parken har 13 plaskiga attraktioner, 20 åkattraktioner, GO-kart, vattenskidor och mycket mer. En del av karusellerna är till exempel ”Snake”, ”Tekopparna”, ”Slänggungan”, ”Skepp o hoj”, ”Radiobilarna” och ”Newton”. Newton är en stor vattenbana som man sitter flera stycken i. Det är en av de populäraste attraktionerna i parken. Om man inte tycker om att bli blöt är denna attraktion inte att rekommendera.

Skara sommarland

Förutom alla aktiviteter och attraktioner har parken även en camping, med plats för upp till 800 husvagnar. Men man kan också tälta eller hyra stuga på campingen. När man byggde parken så byggdes den i en grusgrop i Skara, därav namnet ”Skara sommarland”. Man började med några enstaka vattenrutschkanor, samt GO-kart. Men med åren har det utvecklats och växt till den park det är idag. Skara sommarland har också gästats av en hel del artister genom åren så som Carola, Jerry Williams och Vikingarna. Idag har man planer på att lansera ”Skara vinterland”, det kommer innebära att i stället för sommaraktiviteter så ska det finnas vinteraktiviteter, som till exempel skridskoåkning. Något annat som man vill införa är en paddelhall. Paddel har idag blivit en mycket känd och populär sport. Det påminner om tennis, men racket och bollen ser lite annorlunda ut. Eftersom sporten har växt en del på så kort tid, vill Skara sommarland införa det som en aktivitet i parken.