Sveriges äventyrsbad – del 1

Sommaren har många positiva effekter på oss, vi njuter av värmen och ljuset efter en lång vinter, glada att slippa snö och slask. Vi behöver inte klä på oss en massa otympliga kläder utan klarar oss bra i ett par shorts och en topp. Har man barn så får man njuta av deras sällskap hela sommaren och dessa behöver aktiveras, finns det då något bättre att göra en varm sommardag än bada?

Det är inte många som har så jätte långt att ta sig till en sjö för ett dopp eller en heldag på stranden med barnen, dock är inte alltid vattnet i våra insjöar det bästa för ett bad, personligen har jag slutat bada i sjöar då jag känner mig mer ofräsch efter jag tagit mig ett dopp än innan jag hoppade i, så för min del är pooler bättre, eller varför inte ett vattenland. Sverige är inte det bästa land när det kommer till dessa bitar, inte så konstigt med tanke på vårt klimat, men vi har ett par stycken placerade runt om i landet som faktiskt är värda ett besök. Ett av dessa äventyrsbad är Fyrishov i Uppsala som med sin tropiska miljö är en populär destination för både barn och ungdomar. Här kan man simma in i grottan, njuta av vattenfallet, åka med i jetströmmen eller kanske skjuta med vattenkanonerna. Jag har endast besökt Fyrishov en gång i grundskolan och det har garanterat uppdaterats många gånger sedan dess, men vad jag minns så var det ett roligt ställe som vi inte ville åka ifrån. Här kan man spendera timmar med barnen och sedan åka hem där man får njuta av en lugn och stillsam kväll.

Något för alla

Gillar man adrenalinpumpande spänning ska man istället ta sig till Kokpunkten i Västerås. Innan du ens sätter foten innanför dörrarna kommer du förstå att detta inte är någon vanlig vattenpark. Denna gigantiska byggnad som sträcker sig upp i skyarna kan ta emot hela 1200 besökare samtidigt med sina 8 våningar som är fyllda av aktiviteter och utmaningar. Här finner man något för alla, äventyrsbad, avkoppling och bastu, möjligheten att simma ut och ta en titt på den fantastiska utsikten över Mälaren medan man själv är i en varm och skön pool. Blir man hungrig kan man avnjuta en måltid i Green Room eller kanske bara något lättare i någon av kioskerna. Det här badet står helt klart lite högre på häftighets skalan än många andra, det fokus man lagt på att skapa en lite tuffare miljö höjer verkligen känslan av det spännande och äventyrsfyllda och jag tvivlar på att något barn skulle gå härifrån missnöjd med upplevelsen, inte ens min egen dotter som inte är något fan av att bada. Regniga eller soliga dagar, sommar eller vinter, ett äventyrsbad är alltid en bra idé som utflyktsmål vare sig man har yngre barn eller tonåringar, och nog blir man lite av ett barn själv när man besöker ett så spännande ställe som det här.