Skara sommarland

Finns det något bättre än att spendera dagen eller ett par varma dagar i en nöjespark, i en vattenpark eller genom att till exempel köra gokart? Den svenska klassikern Skara sommarland erbjuder allt det, på ett och samma område. Har man kört långt så finns en camping ett stenkast bort. Skara sommarland erbjuder något för alla åldrar och vi ska dyka in lite extra i vad det är som gör Skara sommarland så speciellt.

Det är något med läget

Skara sommarland är som nämnt tidigare beläget norr om Stockholm. Själva orten Skara är en av Sveriges allra äldsta städer och har funnits nedskriven i historien sedan medeltiden. Skara sommarland är beläget ungefär 8 kilometer från stadskärnan och runt om nöjesparken finns bland annat en fotbollsplan, en ishall, en travbana och ett badhus.

Själva staden är relativt liten och har endast 18 580 stycken boende men under sommaren ökar denna siffra med ett x antal hundra personer på grund av besökare till nöjesparken. Skara är relativt lätt att ta sig till från många orter i Sverige och har lite av ett guldläge med vacker natur omkring sig.

Vad är det då med vattenparken?

Själva vattenparken öppnade år 1984 av entreprenören Bert Karlsson men är numera en del av koncernen Parks and Resorts Scandinavia. Andra parker som ingår i denna koncern är Kolmården, Gröna Lund, Kolmården, Vildmarkshotellet, Aquaria vattenmuseum och Furuvik och denna senaste sammanslagning skedde år 2001.  Under åren har en mängd av våra mest folkkära svenska artister, såsom Eva Dahlgren och Jerry Williams spelat på scenen i nöjesparken.

Idag har parken ungefär 300 000 besökare om året och de allra flesta är från Sverige, men en hel del norrmän tar sig gärna en tur hit för en dag eller två i vattnet.  Under den varma rekordsommaren 2018 slogs besöksrekord. Endagsresenärerna ökade i juli med hela 5% från föregående år. Värmen och besöksantalet gjorde att vattenparken var tvungen att anställa mer personal mitt under pågående säsong.

Campingen som tidigare nämnts är relativt stor med möjligheter för 500 stycken sovplatser. På campingen finns det finns även lägenheter och stugor om man hellre föredrar det.

Attraktionerna på skara sommarland

Med 45 stycken attraktioner och 4 miljoner liter vatten finns det något för alla i parken, här finns alltifrån små pooler till actionfyllda attraktioner och i vissa av dem måste du även ha en hjälm på huvudet för att få åka.

Big drop är Europas högsta vattenfrittfall. Fallhöjden här är 21 meter och du faller med en hastighet på cirka 60 km/h.

En annan imponerande attraktion är Cobra, vilket är en flottfärd för hela familjen som avslutas med att flotten åker upp för en 13 meter hög vägg.

Avslutningsvis är det definitivt värt att nämna vattenskidsjön, här kan du susa fram i vattnet på vattenskidor eller på en kneeboard. Att åka på vattnet är absolut lättare sagt än gjort och förutom att prova själv så är det också roligt att se andra försöka.

Vattenlandet håller öppet från början av juni ända till slutet av augusti varje år.