Europas bästa vattenland


Låt barnen bestämma och de kommer antagligen vilja spendera varenda dag på semestern på ett vattenland. Här listar vi några av de blötaste och vildaste vattenparkerna i Europa. Fram med badkläderna och på med simglasögonen för här kommer det att gå undan.

Europas bästa vattenland

Västra Europa


Vi börjar i soliga Spanien, Tarragona närmare bestämt och Costa Caribe Aquatic Park. Vad sägs om en 31 meter lång fritt fall-bana? Det är vad det handlar om när någon säger King Khajuna slide. I skrivande stund är det den högsta fritt fall-banan i Europa. Parken ligger bara en timmes resväg från Barcelona och det går att ta sig dit med bil eller tåg. Vattenlandet är en del av enorma PortAventura-resort och temapark som är en av de mest populära på kontinenten. Storbritannien är kanske inte direkt känt för sitt varma och torra sommarväder men då kan man besöka Sandcastle Waterpark i Blackpool, som är en stor vattenpark inomhus. Här håller man ett tropiskt klimat med en fuktig värme på 28 grader Celsius. Parkens höjdpunkter är Aztec Falls, två vattenrutschkanor som går både inuti och utanför huset, samt Montazooma där du åker på en matta genom 360 graders kurvor. Här finns även världens längsta inomhusvattenbergochdalbana.

Centraleuropa

 I en gigantisk kupolformad byggnad med ett innertak målat så det ska likna himlen, ligger Tysklands maffiga vattenpark. Anläggningen med en känsla av tropikerna ligger 35 kilometer söder om Berlin. Här finns en strand, en lagun och det som sägs vara Tysklands största vattenrutschkana (27 meter), medan höga och torra attraktioner består av luftballongfärder inomhus. En attraktion som högst troligt har uppkommit eftersom kupolen med en diameter på 360 meter ursprungligen var hangar för luftskepp. Mot inträde kan man även få uppleva ett stort tropiskt landskap med Angkor Wat-inspirerade tempel, ångbad och massage.  Inte långt ifrån schweiziska Zürich ligger Alpamare som är Europas största taktäckta utomhusvattenland. Här finns elva vattenrutschkanor och ett oändligt antal andra roliga kanor. Det kan ju inte bli annat än bra, eller hur? Förutom vattenrutschkanorna som har namn som Cobra, Alpabob och Double Bob Splash Pipe, finns det ett flertal uppvärmda pooler inklusive en saltvattenspool som håller 36 grader. På semesterön Cypern finns två otroliga vattenland. Vi börjar med det prisbelönta Fasouri Watermania i Limassol. Den 100 000 kvadratmeter stora parken har mängder av attraktioner och en av de mest anmärkningsvärda är en gigantisk vågbassäng. Förutom det vanliga utbudet av vattenrutschkanor finns är även den 400 meter långa Lazy River ride där man sakta kan glida fram på uppblåsbara mattor. Parken har även en massageavdelning och fisk-spa för dem som gillar det.
Den andra vattenparken, WaterWorld, ligger i Ayia Napa och bär temat Antikens Grekland. Banorna inkluderar den 124 meter långa Apollos Plunge och Drop to Atlantis log ride, som uppges vara den enda vattenrutschkanan som har ljudeffekter längs med hela kanan. Det prisbelönta parklandskapet är fyllt med vita kolumner och kopior av klassiska statyer, och antika skepp som skapar en kul och äventyrlig stämning för en dagsutflykt med familjen.

Centraleuropa