De nio bästa äventyrsbaden och vattenlanden i Sverige

Man behöver inte bege sig ner till kontinenten för att hitta spännande vattenland. Det finns gott om den i Sverige också men vädret gör att en del av dem har hamnat under tak och blivit till äventyrsland istället. Men det fungerar precis lika bra det. Vi har i alla fall tagit en titt på alla ställen i Sverige som kallar sig för actionbad, upplevelsebad, vattenland, vattenparker eller äventyrsbad. Efter en del provåkning har vi, stora och små, kommit fram till vilka tio som är de bästa.

De nio bästa äventyrsbaden och vattenlanden i Sverige


Vår definition på äventyrsbad

Många simhallar kallar sig för äventyrsbad bara för att de har en eller två vattenrutschkanor och en bubbelpool, dem räknar vi inte som äventyrsbad. På vår lista finns bara de anläggningar som verkligen gör skäl för namnet med, det gäller med andra ord att presentera attraktioner som har lite unika egenskaper och sätter fart på adrenalinet. Vi börjar nedifrån och går uppåt. Häng med, nu åker vi!

 

 1. Kneippbyn
  Det går att göra mer spännande saker på Gotland än att bara titta på ringmuren. Kneippbyns vattenland strax utanför Visby, lämpar sig för hela familjen. Här finns inga extremt konstruerade vattenrutschkanor men däremot den unika attraktionen Half-pipe som bjuder på en snowboard-liknande upplevelse. Här även The Race där fyra åkare kan tävla mot varandra.

 

 1. Arena Skövde
  Anläggningen har blivit framröstad som Sveriges bästa upplevelsebad av barnfamiljer och det är inte svårt att förstå varför. Här finns allt som krävs av ett äventyrsbad, det är fräscht och ljust, och här finns även rutschkanan Magic Hole.

 

 1. Experium
  Äventyrsbadet ingår som en del i Experium som är Sälens storsatsning. Det stora dragplåstret på denna ljusa och moderna anläggning är vågsurfingmaskinen Flow Rider. Men här finns även många andra rutschkanor och en bastuvärld för den som gotta sig lite extra.

 

 1. Aqua Nova Äventyrsbad
  I Dalarna ligger även Aqua Nova, ett trevligt äventyrsbad i Borlänge. Här finns tre rejäla vattenrutschbanor och utöver det finns även de övriga funktioner som ett bra inomhusbad bör ha; bubbelpool, klättervägg, ström, vild fors och vågbassäng. Magic Eye är en cool rutschkana.

 

 1. Leksand Sommarland
  Vi stannar kvar i Dalarna och Leksand närmare bestämt. Här hittar vi ett barnvänligt och stort vattenland precis vid stranden till Siljan. Det finns ett par vattenrutschkanor som kan tilltala vuxna i övrigt är det här mest barnens vattenland. Till de nyaste attraktionerna hör en zip-line som sträcker sig över vattenlandet.4. Sunne Sommarland
  Vattenlandet är kanske det som ligger vackrast beläget strax utanför Sunne och vid Frykens strand. Vattenparken har varit ett populärt resmål sedan det uppfördes i mitten av 2000-talet men det ostabila svenska sommarvädret har bidragit till tre konkurser. Attraktioner som Mammut och Racer tillhör, oavsett väder, det bättre i Sverige.

 

 1. Kokpunkten
  Anläggningen som kallar sig för Sveriges första actionbad öppnade i Västerås 2014 och fick då en del kritik för bristande säkerhet efter att några olyckor inträffade i samband med öppnandet. Problemen åtgärdades och säkerheten håller numera högsta nivå på anläggningen som har en miljö som känns som en blandning mellan disco och industri. Utan tvekan en nyskapande anläggning.2. Gustavsvik
  Anläggningen som ligger i Örebro har satsat stort för att bli det bästa upplevelsebadet i Sverige. Vi anser att de är riktigt nära att uppfylla den ambitionen. River Run och Lost City i inomhusbadet är en riktigt kul upplevelse.

Sveriges bästa vattenpark – enligt oss


Så var det dags att kora vinnaren på vår lista. Kanske blir du inte helt förvånad när du läser Skara Sommarland. Enligt egen utsago är Skara Sommarland den största vattenparken i Skandinavien. Här finns tillräckligt med rutschkanor för att kunna roa sig en hel dag. Man får dock vara beredd på långa köer när vädret är bra. Här finns bland annat Big Drop som är en modern variant på klassikern Fritt Fall.

Sveriges bästa vattenpark – enligt oss