Bästa badhusen i Europa

Man behöver inte resa långt för att uppleva ett av de häftigaste badhusen i Europa. I Västerås ligger Sveriges största äventyrsbad ”Kokpunkten”. I ett gammalt ångkraftverk på åtta våningar hittar man alla vattenattraktioner som tänkas kan. För den som vill ta det lugnt erbjuds vanlig bastu, ångbastu, varma källor, aromabad och spa. Den våghalsiga provar naturligtvis någon av de fartfyllda rutschbanorna. Double Racer, Insideout, Black River eller Boomerang. I Turbine är det bara följa med och tumla runt i den virvlande strömmen. Klättra uppför The Wall och hoppa ned i bassängen, simma in i grottan Aqua Cinema med 3D-bilder i 340 graders vinkel och lyssna på vattnets ljud, eller njut av utsikten mot Mälaren från någon av utomhuspoolerna. Barnen får sitt lystmäte i Barnlandet med rutschbanor och vattensprutande svampar. Inte undra på att Kokpunkten kallas för Sveriges största Actionbad.

Tropical Islands i Berlin

Tropical Islands i Berlin

Europas i särklass största badhus och äventyrsbad ligger strax utanför Berlin på en före detta landningsbana. Tropical Islands är byggt inuti en dom-formad hangar ursprungligen för att förvara luftskepp. Domen är en av världens största byggnader och skulle kunna rymma hela sex Globen! Planerna förverkligades inte utan bygget såldes till ett malaysiskt företag som hade en extrem idé – tropikerna skulle flytta till Tyskland. Tusentals besökare kommer varje dag från hela Europa för att stanna några timmar eller till och med några dagar – Tropical Islands erbjuder nämligen boende i form en privat bungalow eller tipi inne i själva domen, alternativt camping utanför. När man vaknar ser man regnskogen utanför där hundratals fåglar flyger omkring. Den konstgjorda solen skiner dygnet om, innetemperaturen är stadigt 26 grader och luftfuktigheten på 50%. Rutschbanor, bassänger, bubbelpooler, hopptorn, vattenfall, vågor och spa – här fattas inget. Tröttnar man på bad kan man koppla av med en drink på stranden, spela en omgång minigolf eller ta en tur med en luftballong. Över 600 tropiska växter pryder badhuset, så närmare än tropikerna än så här kommer man inte i Europa. Tropical Islands har plats för 6000 gäster åt gången.

Badhotell i Danmark

Danmark har en stolt tradition av vackra och ståtliga badhotell. Hotellen är ofta inrymda i gamla fina kulturhistoriska byggnader, med pittoreska byar inpå knuten, direkt på stranden med både familj och lyxig atmosfär samtidigt. Man badar i havet men har också tillgång till spa, bastu, gourmetmat och annan service på hotellen. Mitt bland sanddynerna på Nordjylland ligger Svinekloev badhotell. Här väntar lugnet. Mobilen och datorn lämnar man hemma för att njuta av den vilda och omväxlande naturen, promenera på stranden och se solnedgången över havet.

Romerska bad i Bulgarien

romerskt badhu

Åker man till Bulgarien är ett besök i ett romerskt badhus ett måste. I varje stad i landet finner man ett badhus, allt ifrån enklare standard till påkostad lyx. Ett romerskt bad ska innehålla ett tempererat rum, ett hett rum där man svettas och ett kallt rum, för ett iskallt dopp efteråt. Moderna romerska bad har ofta tre olika sorters bastu – våt, torr- och ångbastu. Dessutom både varma och kalla badbassänger. Ett recept på ett rejält romerskt bad är bada, duscha, vila, basta, äta, vila, basta, duscha. I huvudstaden Sofia finns ett av Bulgariens vackraste romerska bad, Sofias mineraliska badhus.