Bästa badhus i Sverige

Alla har väl någon gång varit i en simhall eller på ett äventyrsbad i sitt liv.
Man vet att detta locka många människor varje år, simhallen på höst och vinterhalvår och äventyrsbad mer på sommaren och våren.
De flesta äventyrsbad har en så kallad utomhus del där delar av bassäng och vattenrutchbanor är utomhus, alltså inte under tak. Dessa delar är beroende av vädret och många besökare avstår om vädret inte är bra även om det finns en inomhusdel. De flesta stora och höga vattenrutchbanor lockar fler besökare och de byggd därmed utomhus.

Så vilka är de bästa badhusen i Sverige då?

Skara sommarland är Skandinaviens störta äventyrsbad.
1984 öppnade Skara sommarland i Axvall, det ligger ca 8 km ifrån Skara, parken grundades och invigdes då av vår egen Bert Karlsson.
Med sina 800 000 besökare varje sommarsäsong så förstår vi varför parken är så populär, det finns både karuseller och vattenlek såsom pooler, rutchbanor och mycket mer. Parken har totalt ca 45 olika attraktioner av olika slag.
Det finns även en närliggande camping då det kommer folk ända ifrån Norge hit på besök bland annat.

1993 hotades Bert Karlsson med konkurs och året därpå tog Michael Kaufmann över skara sommarland ihop med ett företag som heter Rasta.
2001 säljs hela parken till en koncern som heter Parks & Resorts Scandinavia AB, denna koncern äger bland annat Kolmårdens djurpark, Gröna lund, Furuviksparken och Vildmarkshotellet.På andra plats kommer Gustavsviksbadet i Örebro, med utomhusbad, relaxavdelning, motionssim, gym och lost city så är det det bästa badet i Norden.
I lost city kan du utforska regnskogens djungelvatten, ruiner och en massa roliga vattenrutchbanor. Bada i en bassäng med vägmaskin eller tävla mot dina kompisar genom en klättervägg.
Gustavviksbadet ligger i Örebro, i anläggningen finns också en femstjärnig camping.

På tredje plats så kommer Kokpunkten som är Sveriges första actionbad, där har även svenska stora Youtubers filmat vloggar och recensera badhusets olika attraktioner.
Kokpunkten ligger centralt i Västerås, byggnaden består av åtta våningar med en hel del olika attraktioner.

På fjärde plats har vi Sunne sommarland som ligger i Sunne, Värmland.
2006 öppnade Sunne vattenpark som det då hette, 10 år senare så har de hunnit byta namn samt bytt ägare 3 gånger och numera går det under namnet Sunne sommarland.
2018 kammade sommarlandet hem titeln som Sveriges tredje störta vattenland. Även här finns det en camping i närheten och varje säsong får de besök av närmare 55 000 gäster.

På femte och sista plats i denna artikel så har vi Leksand sommarland som ligger i Leksand, Dalarna. Här finns det inte bara vatten attraktioner och rutchbanor utan även motoraktiviteter, även en hel del övriga aktiviteter finns också, såsom hoppborgar, vaska guld, minigolf, studsmattor och skjutbanor.
Leksands sommarland är även i år nominerade till stora barnsemesterpriset i kategorierna: Bästa Sommarland i Norden och Bästa Familjenöje i Sverige.
Två bolag går ihop och bildar Leksand resort AB, 2016 går de in i bolaget Mat vid Siljan som driver flera restauranger.

Dyra konstverk

Den dyraste målningen i världshistoria kostar närmare 2,5 miljarder kronor och målades 1892 på Tahiti. Målningen föreställer två mörkhyade kvinnor, målningen heter ”När ska du gifta dig?” Konstverket målades av Paul Gauguin.
Innan tavlan förs till sin ägare så ska den vara utlånad i ett års tid, denna tavla har hängt på ett museum i 50 år men har nu blivit såld.
Paul Gauguin var en framgångsrik konstnär för sina moderna konstverk, hans verk bestod ofta av kvinnor eller landskap.

Det näst dyraste konstverket heter ”Kortspelarna” och målades av Paul Gézanne och köptes av kungafamiljen i Quatar för hela 1,7 miljarder kronor. George Embiricos som var en grekisk skeppsredare ägde tavlan innan den såldes till Quatar. Tavlan målades 1892-1895 och såldes sedan år 2011.

Pablo Picasso är en välkänd konstnär och även han har målat ett konstverk som är värt runt 1,5 miljarder kronor. Denna tavla är ursprungligen målad av en fransk konstnär vid namn Eugene Delacroix. Tavlan målades 1955 av Pablo och såldes 2015, budgivningen höll på i ynka elva minuter bara. Pablo var skicklig på att återskapa äldre konstverk, han höll på med detta mellan 1954 och 1963.

På fjärde plats över dyraste konstverken så kommer en målning också av Pablo Picasso, det sägs att han avtecknade sin penis i målningen, den är placerad ovanför kvinnans huvud. Kvinnan ska föreställa hans då 22 åriga älskarinna Marie-Therese Walter. Steve Wynn råkade dagen innan han skulle sälja den slå ett 15 cm stort hål i tavla, det blev en dyr reparation men han lyckades sälja den vidare sen till den skandalomtalade affärsmannen Steven Cohen och han köpte tavlan för 1 miljard kronor. Han är en riktig konstsamlare.

No. 5, 1948 heter den tavla som kommer på 5:e plats, den är målad av Jackson Pollock. Tavlans utseende är egentligen ut smetad färg som bildar ett konstverk värt runt 927 miljoner kronor, dreamworks grundare David Geffen var det som sålde tavlan till en finansman från  Mexiko.

Moderna konstverk

Idag kan nästan vem som helst måla en tavla eller ett verk av någon slags kreativitet. De flesta kända personer som kanske har slagit igenom och skapat en framgångsrik karriär inom sång eller skådespeleri utökar sin karriär med att måla tavlor eller andra slags konstverk.
Ett exempel är Carolina Gynning, hon slog igenom som 16 åring inom modellyrket, hon arbetade några år som utvikningsmodell och 2004 vann hon Big Brother. Hon har konstnärsblod då hennes mamma samt hennes morfars bror båda var konstnärer, 2009 hade Carolina sin egen vernissage. Hennes 15 verk såldes för 1,2 miljoner sammanlagt.
Hon har även skapat en glasserie ihop med Cervera, där hon själv skapat och målat motiven. En färgstark och snygg kollektion.
Carolina är inte bara konstnär utan författade också, hon har även medverkat i ett par filmer/serier samt att hon har medverkat i fångarna på fortet, lets dance. Hon har nu precis startat en podd ihop med Carine Berg.
2009 lanserade hon en parfym och blev då den första kvinnan med en egen parfym, ”Go girl” döptes den till.